Campagne #Diagnoseheelnormaal gaat verder
Met een diagnose kan iemand weer verder

Vanaf maandag 19 januari start het tweede deel van de campagne #Diagnoseheelnormaal. Eerder, 9 oktober 2014, verscheen een filmpje over diagnoses bij kinderen. Dit keer vertelt de campagnefilm hoe nodig en normaal een psychische diagnose ook voor volwassenen is, om weer verder te kunnen in het leven. Dat is niet anders dan als bijvoorbeeld een diagnoses ‘slechthorend’. Bij psychische diagnoses wordt nog te vaak ervaren dat de kennis niet correct is en dat er vooroordelen over ontstaan. De campagne #diagnoseheelnormaal is een initiatief van deskundigen die veel met deze problematiek te maken hebben en die zien dat mensen met een diagnose ook last kunnen ondervinden van de onkunde en vooroordelen vanuit hun omgeving.

Het stigmatiseren van diagnoses als Depressie, ADHD, Autisme, Angststoornissen, Dyslexie enz. maakt dat mensen zich niet serieus genomen voelen. Terwijl de diagnose vooral een erkenning en een richting voor hulp geeft, is er juist vaak het gevoel van onbegrip voor de diagnose. Vaak wordt een psychische diagnose denigrerend ‘label’, ‘stempel’, ‘etiket’ of zelfs ‘vlekje’ genoemd. Bij diagnoses die op fysieke problematiek gesteld zijn, denk bijvoorbeeld aan slechthorend, astma of slechtziendheid, gelden deze termen niet. Zo bestaat er steeds vaker het idee dat met een diagnose een persoon als ‘niet goed’ wordt bestempeld terwijl het met de diagnose juist mogelijk is om gerichte hulp en steun te krijgen. Het komt nogal eens voor dat mensen hun diagnose verzwijgen om onbegrip en oordelen te voorkomen. Een diagnose is niet bedoeld om een persoon als ‘anders’ aan te duiden, maar is een beschrijving van de problematiek en de benodigde handelingen.

De initiatiefnemers van de campagne zien dat de vooroordelen over het stellen van diagnoses steeds groter van aard zijn. Het protesteren tegen het stellen van diagnoses bij kinderen, maar ook bij volwassenen, wordt zelfs al georganiseerd of geïntegreerd in de instanties. Daardoor ontstaat de kans dat personen niet of niet tijdig de juiste zorg kunnen ontvangen. Het uitblijven van de juiste handelingen voor een kind door het te laat of zelfs niet uitvoeren van onderzoek naar problematiek kan langdurige schade opleveren voor personen (verslaving, uitvallen op school, depressie, leerachterstanden, criminaliteit, zelfdoding etc). Iedereen heeft recht op een juiste behandeling. Een diagnose maakt dat mogelijk.  Een diagnose is heel normaal.

Telegraaf – 15 oktober 2014
telegraaf2

Metro – 13 oktober 2014

Hart van Nederland – 10 oktober 2014
HartvNL

Dagblad van het Noorden – 10 oktober 2014
Dagblad vh Noorden

Nederlandse Vereniging voor Autisme – 10 oktober 2014
NVA

Impuls – 10 oktober 2014
Impuls

Balans – 10 oktober 2014
Balans

ADHDmagazine – 10 oktober 2014
ADHDmagazine

Samen Sterk Zonder Stigma – 9 oktober 2014
SamenSterk

RTV Drenthe – 6 oktober 2014
RTV

Initiatiefnemers campagne ‘Een diagnose, heel normaal’

Suzan Otten-Pablos

Maatschappelijk werker | coach | columnist Stichting ADHD Netwerk | bestuursvoorzitter en redactielid Stichting SUZAN!¡ | ambassadeur ADHDFund | moeder van twee kinderen | auteur van ‘ADHD?!’, ‘Druk!’ en ‘Endless ADHD’ | mede-auteur van ‘Hyper Sapiens’

Meer informatie
www.praktijkbrasa.com
www.adhdlifestylemagazine.nl


Janine Scherpenberg

Integratieve Kindertherapeut en eigenaar praktijk BinnensteBuiten in Almere | moeder van drie kinderen | auteur van ‘Thuis is Daphne Daphne’

Meer informatie
www.binnenste-buiten.nu
www.janinescherpenberg.nl


Sterre Hunvie

Gastouder | ambassadeur Fonds Psychische Gezondheid | Moeder van drie kinderen | auteur van ‘Leven met ADD’ en ‘De Parel’

Meer informatie
www.sterrehunvie.nl
www.sterrehunvie.wordpress.com

Met een diagnose kun je verder

Op 10 oktober 2014, Landelijke Dag Psychische Gezondheid, zal tijdens het benefietconcert van het ADHD lifestylemagazine SUZAN!¡, de campagne #diagnoseheelnormaal worden gelanceerd. De campagne heeft als doel duidelijk te maken dat het tijdig en goed diagnosticeren bij problemen van belang is, en dus heel normaal, om in het leven weer positief verder te kunnen. Bij psychische diagnoses ervaren mensen echter nog te vaak dat de kennis niet correct is en dat er vooroordelen bestaan.

De campagne #diagnoseheelnormaal is een initiatief van deskundigen die met deze problematiek te maken hebben. Zij zien dat mensen met een diagnose last ondervinden van de vooroordelen en het onbegrip vanuit hun omgeving. Het stigmatiseren van diagnoses (ADHD, autisme, angststoornissen, dyslexie, enzovoort) maakt dat veel mensen zich niet meer serieus genomen voelen. Psychische diagnoses worden vaak denigrerend ‘labels’, ‘stempels’, ‘etiketjes’ of zelfs ‘vlekjes’ genoemd. Bij diagnoses die op fysieke problematiek gesteld zijn, zoals bijvoorbeeld astma of slechtziendheid, gelden deze termen niet. Hierdoor bestaat er steeds vaker het idee dat met een psychische diagnose mensen als ‘niet goed’ worden bestempeld. Ook worden ouders gezien als slechte opvoeders die hun kinderen laten diagnosticeren om ‘er gemakkelijk van af te zijn’.

De initiatiefnemers van de campagne zien dat de vooroordelen over het stellen van diagnoses steeds groter worden. Daardoor ontstaat de kans dat personen niet, of niet tijdig, de juiste zorg krijgen. Het uitblijven van hulp, door het te laat, of zelfs niet uitvoeren van onderzoek naar problematiek, kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals uitvallen op school, leerachterstanden, verslaving, depressie, criminaliteit en zelfdoding.

De campagne #diagnoseheelnormaal wil mensen bewust maken van het feit dat iedereen recht heeft op een juiste behandeling. Een diagnose maakt dat mogelijk en is dus heel normaal.